dijous, d’abril 03, 2008

THE SUN AND THE MOON / THE PALE FOUNTAINS

Podem ser tan cínics com vulguem amb les reunions dels nostres grups preferits. Sovint arriben precedides de períodes de projectes i carreres en solitari d'èxit discret i comptes corrents en números vermells. Desconec les causes exactes de la reunió dels dos grups de què parlo avui, però sembla que la cosa no anirà més enllà d'algun concert per revisitar antics repertoris. Sigui com sigui, penso que val la pena veure algun vídeo de les actuacions que han fet fa poques setmanes.

The Sun and the Moon és el grup que van formar en Mark Burgess i en John Lever de The Chameleons i, segons alguns, la culpa que aquests últims se separessin l'any 87. El grup el completaven l'Andy Clegg i l'Andy Whitaker, dels Music for Aborigines. Només van publicar un LP, The Sun and the Moon (88) i algun maxi però, segons la meva modesta opinió, el repertori estava a l'alçada del dels rèptils de color canviant. La primera actuació (sense en Lever) va ser en una casa particular i de manera gairebé improvisada, però ja tenen previstes un parell d'actuacions més, a Manchester i a Earlestown. Veient com va acabar la reunió dels Chameleons fa uns quants anys, em permeto de no ser gaire optimista pel que fa a la durada del projecte. Esperem que, almenys, en deixin constància amb algun enregistrament d'algun dels concerts.

"I Love You, You Bastard" va aparèixer com a cara b del maxi The Speed of Life, i sempre m'ha semblat una de les millors cançons del grup.



Un altre cas, una mica diferent, és el de The Pale Fountains, de Liverpool. Dos dels components, els germans Michael i John Head, han anat publicant excel·lents discos amb Shack i, si bé les seves vendes no són espectaculars, no crec que siguin pitjors que les que van tenir amb els Paleys. Aquest retorn, teòricament també només per a fer alguns concerts, és gairebé un acte de justícia. Incompresos en el seu temps, quan citaven John Barry i Burt Bacharach deu anys abans que Belle and Sebastian o The Divine Comedy, van publicar només un parell de discos, Pacific Street (84) i ...From Across the Kitchen Table (85). La mort del baixista, Chris McCaffery, a causa d'un tumor cerebral va posar fi a la trajectòria del grup. En Michael i en John Head van formar Shack al principi dels anys noranta, però un fosc període en l'infern de l'heroïna va posar el senyal d'alarma al futur del grup. Sembla que aquells temps ja són història i nosaltres ens alegrem de veure-ho.

Potser en Michael Head ja no arriba a les notes altes de la tornada (és difícil, us ho asseguro), però val la pena veure-ho. El vídeo, que es va enregistrar el febrer passat, és de la cançó "Thank You"... No, gràcies a vosaltres!