divendres, de juliol 08, 2005

TEENAGE FANCLUB – Man-made

Els Teenage Fanclub sempre han obtingut els millors resultats amb productors reputats: amb en Don Fleming al Bandwagonesque (91) i amb en David Bianco al Grand Prix (95) i al Songs From Northern Britain (97). Així doncs, que en John McEntire dels Tortoise estigués als comandaments del nou disc dels escocesos prometia. El nivell qualitatiu de les cançons no ha sigut mai un problema. A cada disc hi podem trobar ben bé mitja dotzena de perles de pop gloriós, i Man-made no n’és una excepció.

Des dels primers compassos de la inicial “It’s All In My Mind” ja es nota la feina del productor de Chicago. Un so més compacte i menys pla que a l’anterior, i autoproduït, Howdy! (02). Un ritme sobre el qual s’hi van afegint instruments a mida que avança la cançó i que suporta la melodia sense tornada cantada per en Norman Blake. La segueix “Time Stops”, una típica peça d’en Gerard Love en la línia de “Empty Space”, de la recopilació Four Thousand Seven Hundred and Sixy-Six Seconds (02). A continuació, la primera contribució d’en Raymond McGinley al disc, “Nowhere”, que és la cançó més fluixa del disc: una melodia no gaire inspirada que fa que el disc perdi una mica en aquest tram inicial. Però a partir de “Save”, un mig temps amb uns interessants arpegis, la cosa millora. “Slow Fade” ens porta els Fannies més powerpop, una miniatura d’en Norman que podria ser al Thirteen (93). A partir d’aquí predominen els mig temps, com “Only With You” (amb una intro de piano minimalista d’en John McEntire) o “Cells” (amb una de les lletres més introspectives que ha escrit mai en Norman). Ja passat l’equador del disc, amb el primer single “Fallen Leaves” arrenquen els millors minuts del disc. Tres cançons que ens recorden un cop més per què per a molts aquest és el millor grup de pop dels últims quinze anys. A l’assolellada “Fallen Leaves” la segueix “Flowing”, una melodia desarmant d’en Norman , amb una discreta secció de corda que lluny de carregar-la fa que la cançó tingui la fluïdesa que el títol evoca. Quan les defenses inicials ja estan tocades de mort és quan ataquen amb “Born Under A Good Sign”, una perla efervescent que conté les guitarres més esmolades que hem sentit sortir de la guitarra d’en Raymond en molt de temps, i que promet ser un dels plats forts en concert. I quan el feedback final de la cançó ens recorda el de “Heavy Metal” del primer disc, A Catholic Education (90), el traïdor subconscient ens anticipa el principi explosiu d’“Everything Flows”, però en comptes d’això hi trobem una intro que podria passar per la d’algun èxit dels anys 60 de The Association i que acaba també de forma reposada però amb més distorsió.

No és el millor disc del grup, però sí que representa una millora respecte Howdy! Si més no, perquè sembla que hagin sabut recuperar l’espurna que havien tingut sempre i que d’un temps ençà corria el perill d’apagar-se. Quinze anys de carrera donen per a molt. No han sigut mai abanderats de cap moviment i, sovint, la seva modèstia i discreció resulten desconcertants. Suposo que la situació personal i familiar dels membres del grup no els permet gravar discos tan sovint com abans, i així, l’interval entre discos cada cop és més gran. Pensar que els seguidors més joves del pop independent tenien dos o tres anys quan va sortir el Bandwagonesque provoca un cert vertigen. Però també és veritat una altra cosa: en tot aquest temps moviments, grups amb deliris de grandesa i presumptes salvadors del rock han aparegut com bolets i s’han enfonsat en la seva pròpia mediocritat, mentre que els Fannies continuen proporcionant-nos el mateix de sempre: col·leccions de tres minuts que només poden millorar les coses. Com les millors bandes sonores.

divendres, de juliol 01, 2005

PRIMAVERA SOUND 2005 - Diumenge, 29 de maig

Em pensava que entrant a les nou i cinc del vespre a la sala Apolo, com a molt, només m’hauria perdut cinc minuts de l’actuació dels Mishima. Però havent vist com els altres grups que van tocar aquella nit van sortir a l’escenari minuts abans de l’hora en què estaven programats, pot ser que fes més estona que aquest grup català era damunt l’escenari. Tot i això, el que vaig veure podia convèncer qualsevol d’acostar-se a la parada de merchandising per comprar algun dels seus discos. Aquest grup, amb tres discos publicats, fa un pop sofisticat i sentit que guanya en contundència en directe i que assoleix moments de gran intensitat. Estan formats per en David Carabén (veu i guitarra acústica), en Marc Lloret (teclats), en Dani Vega (guitarra), en Dani Acedo (baix) i l’Oscar D’Aniello (bateria). Van començar la seva carrera cantant sobretot en anglès, però en l’últim disc, Trucar a casa, recollir les fotos, pagar la multa, el català ha passat a ser el principal mitjà d’expressió de les seves lletres i només una cançó està cantada en anglès. Aquest últim treball entra a poc a poc, però amb convicció. Les cançons, tot i tenir entitat pròpia, semblen petites peces d’un trencaclosques. Així, el final de “L’ombra feixuga” enllaça amb el principi de “L’estrany” sense que t’adonis que es tracta d’una altra cançó. Les veus de la Flora Saura i l’Helena Miquel (aquesta última dels barcelonins, i també molt recomanables, élena) i les possibilitats que ofereix un estudi d’enregistrament arrodoneixen un dels discos més interessants fets a casa nostra en els últims anys.

Els següents en sortir van ser els americans Richmond Fontaine. Tot i que ja fa uns anys que corren, no va ser fins fa poc, amb el seu penúltim disc Post To Wire, que van aconseguir un cert reconeixement. La seva música es pot descriure fàcilment incloent-la en aquest calaix de sastre que en diuen americana. És a dir, rock amb una forta influència del folk americà i el country. Però també hi trobem indicis (“Montgomery Park” n’és un) que ens diuen que el grup liderat per Willy Vlautin ha passat moltes hores escoltant el Let It Be dels Replacements. Són cançons sobre persones desesperades que es podrien lligar esquena per esquena amb els protagonistes de les cançons de l’Springsteen de Nebraska o del recent Devils and Dust. Presentaven el seu nou disc The Fitzgerald, que promet grans moments. També van tocar alguna cançó dels inicis del grup, com “1968”, que es troba en el CD de cançons antigues regravades que venien a la parada de merchandising i que no sé si es pot trobar enlloc més.

Un dels millors concerts del festival va ser precisament l’últim. Ja havien tocat el divendres, però el concert que van fer els Broken Social Scene a la festa de comiat (en què substitiuien al grup de la Kristin Hersh, 50 Foot Wave, dissolts pocs dies abans) va ser dels que fan afició. En alguns moments amb onze o dotze persones tocant, creaven una màquina imparable que gairebé no deixava respirar. En aquesta ocasió no hi havia la Leslie Feist tocant amb ells, però sí que es van fer acompanyar en alguna ocasió per un dels violinistes dels Arcade Fire. Una actuació molt breu (massa, com totes les del diumenge) en què van convèncer com, sembla ser, ja ho havien fet en alguna altra visita a Barcelona l’any passat.

La brevetat de les actuacions i el fet que comencessin abans d’hora va fer que l’última nit del Festival Primavera Sound 2005 s’acabés aviat. O no... veient els turistes despistats i amb cara de ganes de festa que feien cua a l’entrada de l’Apolo quan sortíem, tot feia pensar que a dins de la sala hi havia nit per estona. Però allò només ens recordava que tot tornava a la normalitat de principis de la temporada estival a la ciutat.